suze milius//stefan jakiela

Turing - Volkskrant

Added on by house crying yellow tears.

volkskrant.nl

Van Oers bewijst met Turing dat

het leven geen schaakspel is – 

Recensies ★★★★☆

Annette Embrechts

Waarom hebben ze haar niet begraven; iedereen dacht toch dat ze dood was? Deze en andere prikkelende vragen mixt acteur Lowie van Oers (28) in zijn fraaie monoloog Turing met elegante stellingen uit de wiskunde en paradoxen uit de logica. Ook de binaire scheiding tussen 'zijn of niet zijn' (Hamlet), 0 en 1 (de basis van machinale beslissingen) en waar en niet waar (de leugenaarsparadox) vervlecht hij naadloos met Turings biografie én die van hemzelf.

Van Oers is een mooie slimme jongen die een kleuterklas oversloeg, de landelijke jeugdschaaktop haalde en één jaar cum laude wis- en natuurkunde studeerde. Toch wilde hij niet slechts de denker in hem voeden, maar ook de dichter. Hij volgde de Arnhemse toneelschool en speelde in voorstellingen van Keesen&Co, het NNT en Theatergroep Suburbia. Nu, in deze zelfgeschreven monoloog, geregisseerd door Suze Milius, brengt hij dichter en denker prachtig samen.