suze milius//stefan jakiela

ZWISCHEN - De Standaard

Added on by house crying yellow tears.

Het duistere dat het licht wil zien ****

 

Elke familie is een beetje theater, maar theater maken van en mét je familie? Kris Cuppens doet het in ‘Zwischen’.

HET NIEUWSTEDELIJK & HOUSE CRYING YELLOW TEARS

Zwischen Op 8-9 nov en 15-17 nov in Leuven. Daarna op reis tot 11 dec

 

Wat is het voor een familie die, om echt vrijuit tot elkaar te komen, samen op het podium moet? Bij Het nieuwstedelijk en House Crying Yellow Tears neemt acteur Kris Cuppens niet alleen zijn beide kinderen, maar ook zijn vader mee op het toneel. Drie generaties rollen in Zwischen af en aan voor telkens nieuwe familiekiekjes, korte getuigenissen, pijnlijke vragen aan elkaar. Ze zijn hun eigen onderwerp.

Met muizenstapjes schuifelt opa Jaak telkens naar zijn stoel. Kleinzoon Jef wast hem, zus Jacoba strijkt moederlijk door zijn haar: met de jaren wisselen ook de rollen. En Kris Cuppens zelf? Als zoon en vader zit hij tussen zijn vader die zich stug verweert tegen zijn reikende hand en zijn kinderen die allang geen kinderen meer zijn. Tussen hen allen hangt er iets dat eindelijk het daglicht wil zien. De duisternis van elke familie.

Hoe je maar iemand kan worden door los te komen van je vader en tegelijk altijd aan hem vasthangt, al is het maar door je herinneringen: die complexiteit schetst Zwischen tot in de kleinste details. Een blik. Een kus op het voorhoofd. Een strandfoto.Niet de tekst, wel de beelden schragen de betekenis.

Die bekentenissen zijn nochtans niet mis. Cuppens denkt erover zijn zieke vader van de trap te duwen: ‘Jij hebt je leven gehad, vriend. Misschien heeft mijn moeder dan nog een paar goeie jaren.’

Zwischen had makkelijk over de schreef kunnen gaan: te exhibitionistisch, te therapeutisch. Alleen maakte regisseur Suze Milius zulke strakke esthetische keuzes dat Zwischen iets unheimlichs krijgt en de intieme momenten ontwapenend zijn. Een heel bijzondere spreidstand.

WOUTER HILLAERT