suze milius//stefan jakiela

Night of the Problems - Volkskrant

Added on by house crying yellow tears.

Circus Treurdier smeedt een geraffineerde eenheid *****

Hein Janssen

regie: Suze Milius

Cassandra heet ze en ze maakt zich zorgen over de ondergang van de aarde, omdat wij haar volkomen aan het vernietigen zijn en er één grote afvalberg van maken. Klimaatverandering, vleesconsumptie, vluchtelingen - het komt allemaal aan de orde, maar zeer impliciet en bijna poëtisch. Na veel meligheid en onnavolgbare grapjes vormt de monoloog die Ellen Parren als Cassandra dan bloedserieus speelt het stil makende hoogtepunt van de avond. Haar tekst is bovendien de aangrijpendste die ik in tijden in het theater heb gehoord.

Onder het muzikale absurdisme van Circus Treurdier schuilt een aanstekelijk soort nostalgisch verlangen naar een mooie, lieve en overzichtelijke wereld. Malle sketches, prachtig gezongen folksongs, timide Nederlandstalige liedjes, een zingende zaag en grappige terzijdes over het vak van de theatermaker zelf lijken eerst nogal als los zand aan elkaar te hangen, maar vormen tenslotte een geraffineerde eenheid.

Vlak voordat ik naar Broedplaats Lely ging, zag ik de gruwelijke beelden vanuit het Belgische slachthuis in Tielt. De varkenshel. Het deed enorm goed dat Circus Treurdier dat soort uitwassen van een dol-gedraaide consumptiemaatschappij in een breder kader zet. Zonder cynisme, zonder betweterigheid, maar met grote theatrale fantasie, onderkoelde emoties en een in feite intens romantische levenshouding.

In de pauze aten we trouwens gefrituurde insecten.